Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Långtidstest av Boberg och Nissan från Engelsons

Långtidstest av Boberg och Nissan från Engelsons

Hur bra håller ”billiga” byxor och hur bra passar de?

För mig så är det alltid tråkigt att köpa kläder. Jag är 205 cm lång (ja, jag har spelat basket) och byggd som en gärsgårdsstör. Det betyder att byxor som sitter bra över baken slutar ungefär mitt på vaden. Slutar byxorna lagom långt ner så är det lika snyggt snitt runt rumpan som om jag hade tagit på mig en sopsäck. Av någon anledning så ökar alltid måtten lika mycket åt alla håll. 

Kanske inget ni andra tänker på men definitivt något jag kämpar med varje gång jag köper kläder. Jag brukar köpa det som passar. Om det är snyggt eller en färg jag vill ha det är sekundärt.

Här går jag igenom de två byxorna jag använt under året. Det börjar med Nissan och slutar med storsäljaren Boberg. Gissa varför de är storsäljare?

Nissan – en dold guldklimp?

Byxan Nissan från Engelsons. Artikelnummer 4169

Bälgfickorna på benen har bälg i nederkant men inte uppe vilket gör att de inte bli hängiga eller uppblåsta, inte ens när jag har ficklampa, tändstickor, näver, ett magasin till 22:an och en fällkniv i samma ficka. De sväljer mycket utan att bli klumpiga eller obekväma.

Dessutom har byxorna fått en skön patina under året så de ser sådär coolt använda och gamla ut. Det är inte bara skit, även om byxan på de här bilderna snart är i behov av en åktur i tvättmaskinen.

Som sagt, jag är så positiv att jag nästan kan klassas som ”fan boy” men det finns några tråkigheter.

Det som saknas

En sak jag verkligen saknat är en ventilationsöppning med blixtlås. Nissan har ingen ventilation alls, vilket snabbt gör byxorna lite för varma om det är lite varmt ute och jag jobbar hårt med kroppen typ sprider gödsel, tröskar råg eller bär höbalar.

 

Vindtät och vattenavvisande byxa som är vaxad. Slitstark och kraftig kvalité!

Så skriver Engelsons. Jag skulle vilja säga att fritids och jaktbyxn Nissan är näst intill perfekt. Jag är ganska varm om benen så jag har inte använt dem när det varit sol och sommar men annars är detta en av mina favoritbyxor.

Slitstark är den definitivt då den hållit för ett år av huggande i skogen, grävande, hässjande, lieslåtter, hamling, gärsgårdsbyggande, jakt, slakt och allt annat som sker på en gård under ett år.

Passformsmässigt är ok. I storlek C156 så sitter de i snygg längd på mig och är en gnutta pösiga (men helt ok) i baken.

Fickkonfigurationen och storleken är perfekt 🙂 Den lilla blixtlåsförsedda fickan på högerbenet använder jag till småpengar.


Det som är trasigt

Kardborren på högerfickan börjar ge upp vilket är trist. Dock så öppnar jag fickan ett antal gånger per dag så jag skulle tippa på att det är minst 500 öppningar under detta år. Jag tycker dock att sömmen till kardborren borde hålla bättre.

En söm till bälgfickan har gett med sig vilket jag tänkte fixa tills huggarsäsongen drar igång. Annars så lär fickan gå sönder snart.

Högerfickan där jag har mobilen har nötts sönder vilket är ganska vanligt (och lätt att åtgärda)

Redan när jag fick byxorna så var sömmarna till knäpassningen lite slarvigt avslutade och så har de varit hela tiden. Vecket du ser i tyget mitt på låret är ett resultat av detta. Detta veck finsn även när jag står upp och det är där det läcker vatten varje gång det regnar. 

Nissan är en extremt tålig byxa som fungerar utmärkt på jakt, slakt, jordbruk, skogsbruk eller när annars du vill. Den sitter bra och håller för allt du kastar på den. En nackdel är att den inte har ventilationsmöjligheter.

Jakt och fritidsbyxan Nissan köper du hos Engelsons för ynka 475 kr. Köp inte ett par, köp två när du köper!

Fritidsbyxan Boberg – billigare lillebror?

Efter att ha varit helt lyrisk över Nissan så är det dags att titta på fritidsbyxan Boberg – en storsäljare enligt Engelsons själva.

Vår mest köpta byxa! Slitstark och vattenavvisande fritidsbyxa med många praktiska fickor och detaljer

Så skriver Engelsons. Om det är den mest köpta vet jag inte men slitstark och vattenavvisande är den definitivt. Där Nissan är vaxad och rejäl känns Boberg mer ”tygig” om ni förstår vad jag menar.

Passformen är utmärkt, det är en tightare (men inte tight) passform jämfört med Nissan. Dock så är de kortare i benen vilket är väldigt synd. Det skiljer någon centimeter.

Fickorna är av halv bälg (dvs har expansionsbälg bakåt men inte framåt) vilket gör att de inta lastar lika mycket som Nissans fickor utan att kännas obekvämt. Fickorna har tryckknappar istället för kardborre och sitter omvänt jämfört med Nissans vilket jag tycker är hysteriskt irriterande. Varje gång jag byter fickor tar det några dagar innan muskelminnet ställt om sig till det omvända. Boberg har heller inte de inre blixtlåsförsedda fickorna som Nissan har i ljumsken. Dessa har jag inte saknat.  

Byxan Boberg från Engelsons. Artikelnummer 2133

Bobergbyxorna här är nytvättade till skillnad från Nissan tidigare.

När jag går igenom dem kritiskt inför den här texten så är det ytterst få saker som är dåliga eller trasiga.

Tryckknapparna har hållit väl för slitaget under året och även blixtlåsen.

Det som saknas

Skall jag vara petig så har de en tygig känsla, men det är typ allt. Jag tycker kanske att det saknas någon centimeter i benlängd för de är kortare än de behöver vara.

Precis som Nissan så saknar Boberg ventilationsmöjligheter. Det hade faktiskt varit punkten över i:et. Synd att de inte har dessa, jag tycker att det vore värt att öka priset något för att lägga till ventilation. 

Det som är trasigt

Det är faktiskt inget som är trasigt som sådant. Fickorna är hela, till och med fickan där jag har mobilen!

Nu när jag letade så hittade jag lite ”wear and tear”. Sömmarna längst ner mot skorna/stövlarna har fått lite stryk.

Som du ser här så är det en söm i nederkant som gett med sig. Jag har inte använt åtsnörningen i benslutet alls. Knapparna där har heller inte stört mig


Här ser du tydligt att knapparna lämnat avtryck i tyget, men inget annat. Det kommer ju gå hål förr eller senare.

Den tygiga känslan tycker jag syns här. Tyget är lite urtvättat och slitet – vilket är förståerligt efter 1 års hårt slitage.

Boberg är en bra och tålig byxa som fungerar utmärkt på jakt, slakt, jordbruk, skogsbruk eller när annars du vill. Den sitter riktigt bra och håller för allt du kastar på den. En nackdel är att den inte har ventilationsmöjligheter.

Gör du som jag och varierar mellan Boberg och Nissan så kommer du kanske bli lika irriterad som jag då fickorna sitter omkastat.

Fritidsbyxan Boberg köper du hos Engelsons för ynka 350 kr. Köp inte ett par, köp ett par Boberg och ett par Nissan när du köper!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *