Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Nordiska Näringsråden hotar Svensk livsmedelsproduktion

Nordiska Näringsråden hotar Svensk livsmedelsproduktion

Idag pratar vi om NNR2022 och vad det kommer innebära. Tyvärr präglas processen att ta fram nya näringsrekommendationer för Norden och Baltikum av ovetenskaplighet, otransparens och en stor skopa opartiskhet.

Låter det hårt?

Går de igenom så kommervi få plocka bort 50-75% av mjölkbönderna och ca två tredjedelar av alla som producerar nöt, gris, får, fisk, vilt och renkött i Sverige.

NNR används i Sverige av Livsmedelsverket för att ta fram de svenska kostråden. Nytt för 2022 är att de nu även ska innehålla rekommendationer utifrån den miljömässiga hållbarheten. Riktningen på de nya näringsrekommendationerna pekar åt ett tydligt håll – att minska och fasa ut produktionen och konsumtionen av animaliska livsmedel i Norden.

Det här är resultatet av processer där det inte spelar någon roll om kött är lokalproducerat eller importerat. Systematiskt så tas köttproduktionens nackdelar upp samtidigt som fördelar med biologisk mångfald, jordhälsa, kolinlagring med mera ignoreras.

Expertgrupperna som leder arbetet är inte offentliga, dvs vi vet inte vilka som deltar och vi vet heller inte vad dehar för kvalifikationer eller jävssituationer/intressekonflikter. Transparens inom forskningsområdet är extremt viktigt och att publicera namnen (och kvalifikationer) på de som gjort en studie efter det att studien publicerat (och i det här fallet även blivit norm i Norden och Baltikum) är otroligt märkligt.

Det finns också rena faktafel där det antas att den minskade kött/mejeri produktionen skulle frigöra odlingsarealer som då kan användas till människoföda istället. Vi odlar vall till största delen som djurfoder, och det är just vall som växerbäst där. Inte grönsaker för mänsklig konsumtion.

Ytterligare ett problem är att det är globala data som ligger till grund för målsättningen för den nordiska maten. Det är problematiskt eftersom matproduktionen som den ser ut i Sverige idag är ett cirkulärt system där djuren spelar stor roll för livskraftiga ekosystem.

Vad säger LRF?
NNR-processen måste stoppas och göras om. Den är ovetenskaplig och riskerar att skada hållbarheten i den svenska matproduktionen.

Vad säger Svenska Fåravelsförbundet?
Kommittén och experterna som är ansvariga för att ta fram nya nordiska näringsrekommendationer, NNR2022, som än mer ska ta hänsyn till miljömässig hållbarhet, värdesätter inte svensk matproduktion.

Vad säger Stefan Hellstrand?
Jag menar att vi har ett akut behov inom kommuner, regioner och lantbruksnäringen att innan beslut om dessa kostråd tas (vilket sker under senare delen av våren eller försommaren) mobilisera för att få hejd på dem. 
Och både Landsbygdsdepartementet och Försvarsdepartementet bör på allvar titta på detta. De nya näringsrekommendationerna saboterar alla ambitioner med en Livsmedelsstrategi 2.0 och skadar gravt vårt nationella oberoende. Detta är farligt på riktigt.

Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.

Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *