Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Nu får du inte elda löv och vad är ett småbruk

Nu får du inte elda löv och vad är ett småbruk

Shout out till påskkortet! Jättetack till Småbrukarna på Björnatorpet!

Mattias poddar med ungdomarna på ungdomsgården i Ramsele. Varför kan vi inte spendera mer pengar på ungdomarna innan saker går fel?

Småbrukets historia
Vad är ett småbruk?
Vad finns det för föreningar som är intressanta för småbrukare?
Hur många småbruk finns det i Sverige?

Veckans fråga: Vad är ett småbruk?

Matmyter
Kefirgryn och metall  Det finns studier som visar att kefirgryn inte alls påverkas av metallredskap. En studie från 2017 visade att kefirgryn som fermenterades med metallredskap inte hade någon signifikant skillnad i jäsningsaktivitet, pH-värde eller mikrobiell sammansättning jämfört med kefirgryn som fermenterades med plastredskap. Länk till studien: The effect of different utensils on kefir fermentation: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5541010/

En annan studie från 2018 visade att kefirgryn som fermenterades med metallredskap inte hade någon signifikant skillnad i smak eller konsistens jämfört med kefirgryn som fermenterades med plastredskap. Länk till studien: Sensory evaluation of kefir produced with different types of utensils: https://www.researchgate.net/figure/Sensory-evaluation-of-fermented-milk-products-Kramer-method-12-panellists_tbl4_250006477

Naturskyddsföreningens Skogspris
Skogspriset utdelas för en aktiv gärning för främjandet av hållbart skogsbruk, med tyngdpunkt på bevarande och utvecklande av biologisk mångfald och/eller skogens sociala värden.
https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/skogspriset/

EU sätter stopp – du får inte elda löv i trädgården

Att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall är inte längre tillåtet.
Den nya lagen innebär att hushåll och verksamheter ska ha separat insamling av bioavfall.
https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/avfall/krav-pa-separat-insamling-av-bioavfall/

Sedan säger de att allt är kornas fel?

Nåväl, tänkte tipsa om ett poddavsnitt där de pratar om kornas roll i ett hållbart växtföljdssystem och hur viktiga idisslarna är för matproduktionen.

I veckans avsnitt besöker Lantbrukspodden jordbrukskonsulten, författaren och småbonden Gunnar Rundgren och hans åtta dikor och kalvar. Tillsammans med forskaren Elin Röös diskuterar han kornas roll i ett svenskt hållbart odlingssystem.

https://www.landlantbruk.se/lantbrukspodden-ska-vi-bry-oss-om-kornas-metanutslapp

Småbrukarpoddens snackgrupp är lanserad (på facebook). Du hittar den direkt på https://www.facebook.com/groups/724343842855485 eller via Länk i bion.

Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.

Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *