Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Rocket Stove

Rocket Stove

Konsten att bygga en rocket stove

Principen med en rocket stove (eller raketugn) är många bekanta med.

Genom  att skapa ett luftdrag genom bränslet som skall förbrännas så höjs temperaturen i elden och rökgaserna förbränns helt och hållet. Här ser du ett enkelt exempel på principen och i många fall så bygger du rocket stoven precis så här enkelt.

Rocket stoves är extremt vanliga i survalist och prepperskretsar. Vad många inte vet är att de lämpar sig utmärkt för att värma upp utrymmen och vatten. Då pratar vi om rocket stove mass heaters

Principen för en RSMH (Rocket Stove Mass Heater) är som bilden ovan visar.

A – Förbränningskammaren där även veden matas in. Denna brinner med extrem hetta och de varma rökgaserna leds in i heat risern (tunnan direkt efter förbränningskammaren). På toppen av heat risern kan du med fördel ha en metallyta då denna kommer bli varm nog att laga mat på.

B – Rökgången som leder de varma rökgaserna. Eftersom rökgaserna förbränns helt och hållet i förbränningskammaren så sotar och tjärar de inte igen ”skorstenen” på samma sätt som röken från en kamin eller vedspis. Därför kan du ta till vara på rökgasens värme på ett annat sätt än med en ”vanlig skorsten”

C – Massan du värmer upp med rökgaserna. Denna massa bör vara av sand, lera, täljsten eller något annat som kan lagra och fördela värme. På så sätt kan du elda en gång med mycket lite bränsle under kort tid och ta tillvara på värmen under lång tid. Massan du värmer kan vara sittplatser, golv, en vägg eller något annat. Du kan ju också använda RSMH som värmepanna för ditt varmvatten. Eller värmekälla för ett växthus så du kan förlänga odlingssäsongen

Bygget av en RSMH på Tolarp ser du här. Den står i uteköket och kommer användas på flera sätt.

1 – som kokegryta för grismat. Rocket stoven gör ju att det går åt lite bränsle för att snabbt koka maten.

2 – som RSMH då rökgaserna kommer ledas bort och värma sitbänkar eller liknande

I förgrunden ser du två mindre uppmurade fyrkanter täckta med brädbitar. Den vänstra är förbränningskammaren och den högra är det som kommer bli rökgången.

Här är det väldigt bra att snart i rökgången bygga in ett spjäll så du kan välja om du vill att rökgaserna skall gå till massvärmaren eller ut i en skorsten (eller till något annat så klart).

Denna RSMH har byggts med eldfast tegel, tegelstenar samt puts och bruk som vi tillverkat på gården.

Grunden lades genom att gräva ned lagom långt (beror på hur hög rocket stoven skall bli). Därefter testbyggdes rocket stoven (utan bruk) för att testa dimensionerna samt att se att den verkligen gick in i raketläge med rökgasförbränningen.

Efter en del justeringar av förbränningskammare, heatriser och dimensionerna där så var det dags att testa prototypen och jösses vad det brann. Rena raketmotorn!

När du är nöjd med förbränningen så dokumenterar du allt och tar isär hela ugnen (det är därför du bygger utan bruk). Nu lägger du grunden ordentligt med sant och stenmjöl.

Använder du hemstampat bruk så är det vettigt att bygga ett par rader och sedan läta bruket torka innan du fortsätter med ytterliggare varv.


Den färdiga RSMH. Eller rocket stoven i alla fall. Den inre fyrkanten är heat risern som sedan reflekteras av stekplatta/kokgryta ner i skorstenen. Men det finns lite kvar att göra…

  1. bygga rökkanalen så att de varma rökgaserna kan tass om hand om.
  2. bygga en eldlucka in till förbränningskammaren.
  3. slutföra toppen så att en kokgryta eller en stekplåt passar bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *