Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Tess personliga råd till omställare

Tess personliga råd till omställare


Tess personliga råd till omställare

I det här avsnittet blir Tess väldigt personlig. Vi pratar om hennes svårigheter och hur oväntade reaktioner ställde till det i relationen mellan oss.

Därefter går vi in på hur (vår) omställning kan se ut och bemöter den vanliga frågan:
Vad skall ni leva av?

Se det såhär. Ta din nuvarande inkomst och titta på dina utgifter. Vad betalar du per månad för:

  1. Boende (hyra, avgift, lån, försäkring)
  2. Resor till och från arbete (kollektivtrafik, bilkostnader, parkering, trängselavgifter etc)
  3. Mat (mat och dryck)
  4. Elkostnad

Genom att ställa om kan du utan problem bli av med hela din boendekostnad. Matkostnaden kan du minst halvera och elkostnaden likaså. Resor kan bero på ifall du arbetar utanför gården eller ej.

Det är tiotusentals kronor du inte spenderar varje månad.

Detta gör att ditt behov av lönearbete minskar betydligt. Du kan arbeta deltid eller hoppa in på timmar. Du behöver knappt några tusenlappar per månad för att dra runt ditt liv. Och har dessutom stora mängder tid över för att jobba på gården.

Ett sätt att testa på om du inte vill flytta är att besöka en går. Det finns bondesemester, det finns möjligheter att semestra på gårdar (säg till om du vill spendera semestern hos oss) och du kan bli voluntär. Ett exempel på voluntärorganisation är WWOOF.

World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) är en mycket lös internationell organisation med syftet att förmedla kontakt mellan ekologiska gårdar och volontärer. Organisationen är ett nätverk av gårdar i över 100 länder och i de flesta länder finns nationella WWOOF-organisationer.

Är du intresserad av att diskutera frågor kring detta? Kommentera detta någonstans på sociala medier där det passar dig så tar vi tag i det. Kanske kan det komma upp en diskussionsgrupp på facebook inom kort med?

Podden finns där du hittar poddar i vanliga fall, dvs på Spotify, i Apple Podcast eller överallt annars där du hittar poddar. Eller så söker du på Småbrukarpodden i din poddspelare. Prenumererar du kan du också kommentera avsnitten och ge oss betyg – förutom att du aldrig missar ett avsnitt. Lägg in oss i din poddspelare!

https://feeds.buzzsprout.com/664657.rssSmåbrukarpodden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *