Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Urfödan Stefans lilla gröna och dokumentärpoddcirkel

Urfödan Stefans lilla gröna och dokumentärpoddcirkel

Nu blir det bokrecensioner och ett boktips.

Mattias håller på att läsa Urfödan av Lillian Ryd.
Flera som läst denna har svarat med att de tycker att ”den är bra men oj så mycket jobb det var med allt förr. Vilken tid det tog och vad de slet.”

Mattias tycker att det är imponerande hur de tog tillvara på allt och att de trots allt både åt och levde gott.

I boken så citeras en präst som gjorde studier i Lappland. Han imponerades av mängden färskt kött de hade (bristvara redan då i städerna) och hur gott de levde. Men eftersom de knappt hade bröd eller brännvin så tyckte han att de var fattiga satar som levde ett erbarmerligt liv. Det i sig är värt att fundera en hel del på…

Tess har läst Stefans lilla gröna och hon gillar pappersvalet, trycket, färgerna och bilderna i boken. Boken innehåller en småbrukare (eller självförsörjare) som går sin egen väg och tecknar sina vänners livsporträtt. Boken innehåller recept på mycket syrat och fermenterat, som surkål vilket inte är en överraskning men också surmört, kvass och några andra delikatesser.

Låna böckerna på ditt närmsta bibliotek så kan du bilda dig din egen uppfattning. Eller klicka på länkarna så kan du köpa dem.

Mattias kommer börja läsa Nybyggares dagliga leverne : nybyggare i vilhelmina i mitten av 1800-talet av OP Pettersson här näst.

Nybyggarnas öden skildras i boken ”Nybyggares dagliga leverne” av O.P. Pettersson. Hans skildring är unik. Han började göra anteckningar redan på 1800- talet och träffade den första generationens nybyggarpionärer.

Boken kan läsas som en praktisk handbok i ”nybyggeri”, men också som en social och psykologisk skildring av livet i en liten nybyggarstuga i södra Lappmarken.

O.P. Petterssons manuskript har legat opublicerat sedan 1930- talet. På initiativ av Vilhelmina kommun publiceras nu detta värdefulla material.

Dessutom kommer vi starta en dokumentärpoddcirkel.
Vi tipsar om en dokumentär som vi kommer ta upp i nästa avsnitt, Då kan ni posta i sociala medier vad ni tycker om dokumentären så tar vi upp era åsikter och frågor i podden.
Vi skrev tidigare om dokumentärervi har sett och bad om era tips på dokumentärer vi borde se.
Här är resultatet av det, de dokumentärer vi borde se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *