Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Vad kostar ett bröd beroende på livsstil

Vad kostar ett bröd beroende på livsstil

Vad kostar ett bröd

Vi satt och pratde om skillnadenmellan bröd och bröd. För den som lever ett löneliv så är det en enkel sak att köpa ett bröd. Det går ju självklart att baka själv men att mala sitt eget mjöl och odla råvarorna själv är det få som klarar. Tidsåtgången för brödet är också väldigt olika vilket jag försöker visa här.

Text och bid från Gateau.se

Gateau Grand Blanc

Våra Grand Blanc bakas på surdeg av vete, en så kallad Levain. Vi tillsätter dessutom lite rågsurdeg för smakens skull. Brödet bakas direkt på hällen i våra stenugnar och får svalna på galler för att få en bra skorpa. Brödet har en luftig struktur och är mycket aromatiskt. Det passar till alla måltider och smakar utmärkt i flera dagar.

Innehåll

Vete, rågmjöl, vatten, rågsurdeg(rågmjöl, vatten), vetesurdeg(vete,vatten), salt, lite jäst Näringsvärden per 100g: 867 kj, 207 kcal, fett 1g (varav mättat fett <0,1g), kolhydrater 41g(varav sockerarter <0,4g),

Priset är 56 kr för 800 g samt 99 kr för 1600 gram

Handley STHLM Sour

Receptet är baserat på Riddarbageriets sour STHLM som är baserat på det kända San Fransisco Sour. Receptet härstammar från guldruschens dagar i USA och de Tyska immigranterna som bar surdegen i en skinnpåse närmast kroppen. Allt för att temperaturen skulle bli så jämn som möjligt. Detta gav tyskarna smeknamnet ”sour bellies” 

Vi har surdegen i frysen som får tina långsamt i rumstemperatur. När den är alive and kicking så sätter vi en deg. Hela processen består av en massa knåda i några inuter, låt vila fler minuter, ibland timmar. Det tar lång tid att färdigställa brödet men din arbetsinsats är kort.

Innehåll

Fördeg: Vatten, surdeg av råg, grahamsmjöl
Bakdeg: Vetemjöl special, vatten, lite jäst, lite ljus sirap, salt 

Brödkostnader

Gateaubrödet kostar 70 kr per kilo

Om du är lönearbetare och tjänar 20 000 kr i månaden och bor i Stockholms stad så kostar Gateaus bröd dig 34 minuters arbetstid. Förutom restid.

Detta uträknat med arbetstid och skatt. En månadsarbetstid är ca 160 timmar (heltid) vilket motsvarar 9600 månadsarbetsminuter. Lön efter skatt delat med månadsarbetsminuter blir 1.67 kr per minut. Priset för brödet delar vi med inkomsten per månadsarbetsminut vilket ger ca 34 minuter.

Handleybrödet kostar 7.5 kr per kilo.

Ett hembakt bröd är lite svårare att räkna på. Elkostnad för att använda verktyg och ugn? Vad är din fritid värd? Är du jätte eller inteintresserad av att baka?

Vi tittar på de faktiska råvarukostnaderna:

  • Vatten: 0 kr
  • Surdeg av vete: 25 öre
  • 3.5 dl grahamsmjöl: 1.5 kg kostar 15.95kr
  • 7.5 dl Vetemjöl special: 2 kg kostar 16.95
  • 1/6 dels paket jäst: Kravjäst kostar 6.9 kr/paket
  • 0.5 dl ljus sirap: Sirap ljus 750 g Krav kostar 21.9 kr
  • 1 msk salt: 600g salt med jod kostar 10,95

Det innebär att om du köper alla råvaror kostar brödet i engångskostnad 73 kr. Dock så har du råvaror som gör att du kan baka 4.5 bröd utan att köpa nya råvaror för brödet vilket ger ett pris per bröd på 16 kr.

Har du däremot råvarorna hemma, eller räknar med att kunna använda dem till annat så blir den faktiska kostnaden på bröd 7.5 kr

Så det är upp till dig att bedöma. Det blir ju självklart billigare än för köpebrödet

Brödkostnaden för en småbrukare

Småbrukarbrödet kostar 1.6 kr per kilo.

På förra årets skörd så behöll vi 10 kg som utsäde. Detta gav 320 kilo skörd. Samma sak för vete och korn. Utsädet från förra årets skörd gav hygglig avkastning. Råvarukostnaden i detta är 0 kr.

Det som kostar är då jäst, sirap och salt. Det innebär att om du köper alla råvaror kostar brödet i engångskostnad 40 kr. Dock så har du råvaror som gör att du kan baka 6.3 bröd utan att köpa nya råvaror för brödet vilket ger ett pris per bröd på 6.4 kr.

Har du däremot råvarorna hemma, eller räknar med att kunna använda dem till annat så blir den faktiska kostnaden på bröd 1.6 kr

Som småbrukare ingår det i livsstilen att förädla det du skördar så att baka bröd görs minst daligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *