Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Valfläsk för dig som vaskar elen

Valfläsk för dig som vaskar elen

Dagens avsnitt handlar till stor del om regeringens förslag till stöd för de som förbrukar mer än 2000 kWh/månad i december, januar och februari. https://www.svt.se/nyheter/regeringen-kallar-till-presstraff

Det låter bra, du som har hög elförbrukning får kompensation av regeringen.

Dels är det valår i år så att Damberg går ut med detta förslag nu, som kommer kosta ca 6 miljarder kronor är inte såmärkligt.

De som förbrukar mycket el har till stor del valt att göra detta. Det är elberoende uppvärmning, många lampor som är tända länge, elbilsladdning och mycket annat som drar upp elförbrukningen.

Det andra valet som storförbrukarna har gjort är om de skall ha fast elpris eller rörligt elpris. De som drabbas av höga elpriser nu, det är de som har valt att ha rörligt elpris.
Med rörligt elpris så harde haft väldigt lågt elpris under våren, sommaren och hösten. Att elpriset går upp på vintern är inget ovanligt, det är ”bara” den extrema prisökningen iår som är ovanlig.

Tittar vi historiskt för elområde SE3 (södra mellanSverige) så låg det rörliga priset under 50 öre/kWh under hela 2020 samt runt 50 öre /kWh fram till augusti 2021. Det är självklart att det går bra att konsumera stora mängder el då.

För mig är det ika självklart att om en person är ”van” att konsumera stora mängder energi så ”går det inte” att ändra på den vanan. Den höga elräkningen kan inte kommasom en överraskning.

Valet att förbruka mycket el och valet att ha rörligt elpris är helt och hållet upp till individen.

Det är synd att regeringen med Damberg i spetsen uppmuntrar till masskonsumtion. 6 miljarder skulle räcka till 60 000 medelstora solcellsanläggningar. 6 miljarder skulle räcka till massor med insatser och lokala initiativ för att sänka vår elförbrukning. Nu häller vi istället pengar på ett problem utan att lösa det underliggande problemet.

Vi måste sluta behandla el som en mänsklig rättighet att förbruka så mycket som möjligt av till minsta möjliga pris.

Elprisstödet beräknas kosta staten sex miljarder kronor, men å andra sidan drar staten in ungefär lika mycket i ökade momsintäkter – om inte mer – på det skyhöga elpriset. För vi betalar skatt på skatter och sedan moms på det. 

Vi borde hjälpa folk att göra rätt istället för att uppmuntra folk att vaska elen.

Här kan du läsa mer om elpriserna https://www.energimarknadsbyran.se/el/dina-avtal-och-kostnader/elpriser-statistik/elpriser-prognos-och-utveckling/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *