Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Vårbruket på Lilltorp 2020

Vårbruket på Lilltorp 2020

Vårbruket blev inte riktigt som vi tänkt oss, men vi hade i alla fall tur med vädret…

Allmänt

Vi flyttade 60 mil, från Stockholm till den lilla gård vi numer kallar Lilltorp. Våren kom i 08land och allt började blomma. För vår del var det omöjligt att förgro något då det rimmar illa med en flytt. Några chiliplantor drog jag upp innan flytten ändå – mot bättre vetande.

När vi kom till Ramsele (Västernorrland) så visade det sig snabbt… Våren var 14 dagar senare än normalt. Det är ljust ungefär dygnet runt men nätterna hade minusgrader fram till slutet på maj

Tjälen hade knappt gått ur jorden innan juni började.

Det är ingen ide att sätta saker i jorden innan midsommar 

Detta säger alla jag pratar med. Våra grannar som odlat sedan 1979 precis bredvid oss. Alla bönder på bygden. Alla verkligen. Anledningen är de tio järnnätterna som brukar vara precis innan midsommar

I år har det bara varit några få nätter med riktig kyla. Dock så var inte jorden mer än 8 grader den 15 juni. Nederbörd har vi inte heller sett 

Det här har lett till två saker. Fram till midsommar lyssnade jag på de kloka kring mig. Nu är det omöjligt att sätta ut något för torkan är total.

Odlingsbäddarna

Bäddarna är förberedda. En mygelbädd (läs hygelbädd), en djupgrävd samt en som är täckt med massa tidningar, papper och kartonger. Jag har planterat ut vissa grödor (squash, gurka, borlottobönor) i mygelbädden men det är ett bra sätt att döda av växterna. Det är torrt i marken. Plus att solen bränner ner allt.

I den djupgrävda har jag satt gråärt samt lök. Lök är känslig för uttorkning. Jag har täckt med markväv och vattnar morgon, lunch och kväll men trots detta är det på gränsen till för torrt.

I kartongbädden har jag satt två sorters potatis (amandine och mandel) samt bondbönor. Jag hoppas att sorkarna inte festar loss på dem eller att torkan tar dem…

De stora odlingarna – frilanden

Planen var att plöja upp tvärsgående tegar med hjälp av en granne. Mycket hände samtidigt den dagen men den hjälpsamma nya bekantskapen plöjde. Att det sedan behövs en hel del maskinell bearbetning med nybruten vall blundade jag helt enkelt för…

Dock så kräver en nybruten vall harvning och kultivering i många omgångar. Då jag är lovad en traktor till ett bra (läs typ gratis) pris så vill jag inte lägga 30-50 tusen på en annan traktor. Därför så står jag med två olika harvar (som en annan trevlig bekantskap ger bort) men utan traktor. Jag borde få besked denna vecka och får jag inte det så finns det lösningar på det med. I värsta fall så kultiverar jag med handkraft, en rad i taget.

I åkerkanterna har jag kastat ut utsäde för biåker och kulturäng. Tyvärr har det inte regnat tillräckligt för att annat än blodklöver och honungsört skall gro men det är bra det med.

Växthuset

Vi köpte ett 8 meter långt växthus från Grohus – Tor heter den besten. Tyvärr har den visat sig extremt komplicerad att montera så växthuset är ca 25% klart. Det betyder att inga av våra inneboende plantor kan komma ut. 

Nyckelhålsbädden

Jag har prioriterat bort denna. Ett bra val så här i efterhand. Vår kompost är så torr att maskarna har torrhosta och bädden runt om hade ju varit ännu värre.

Återskapa ängsmark

Jag har börjat konvertera en gammal misskött vall till en blomsteräng. Jag kastade ut frön för biväxter och kulturängsväxter där med. Sedan dess har det knappt regnat och hundkäxen har tagit över totalt. Dock så gror det i botten och jag slår med lie så att jag behåller bottengrödan samtidigt som hundkex, timotej och maskrosor läggs upp i krakar för att torka till hö.

Vad går som tänkt

Det kan vara lätt att bli nedslagen av motgångar men jag väljer snarare att titta på allt som gått bra. 

  • Djurhållningen på gården börjar bli komplett. 
  • Vi kommer ha vinterfoder till djuren. 
  • Vi har plöjt.
  • Vi har etablerat fler bra relationer med folk i bygden

Dessutom känner jag mig säker på att vi kommer få bra höstskördar av vissa grödor. Jorden är rejält varm nu och med några rejäla rotblötor så är det bra förutsättningar för snabb tillväxt. Dessutom är ljuset här en sak som överraskat mig. Vi har ljust dygnet runt och gräs, växter och annat växer så det knakar. 

Så med ljuset som hjälp, varm jord och förhoppningsvis nederbörd så kommer det bli en bra höst

Här är videon som beskriver läget just nu:

Odlingsdagboken

Morgon: Vattna odlingsbäddar samt inneboende i sårummet

Lunch: Vattna odlingsbäddar. Flytta brättena i sårummet så att alla får åtminstone lite ljus
Kväll: vattna odlingsbäddar

Det låter torftigt men jag kan inte göra så mycket mer i odlingarna just nu. Sedan lägger jag en timme på att montera växthus och ytterligare en timma på att bekämpa hundkäx. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *