Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Vi har sett Seaspiracy

Vi har sett Seaspiracy

Seaspiracy är en dokumentär som nyligen har haft premiär på Netflix. Här är trailern.

Seaspiracy handlar om haven, fisket och vårt förhållningssätt till det som är hållbart.

Mattias tog med sig att haven är enorma kolsänkor och att vi kan binda mångfalt mer kol där än vad vi kan göra med skogs- och jordbruk. Ordet hållbart definierar kanske det vi borde sluta med?

Att fiske redskap är så stor del (50% enligt Seaspracy) av sopor som döda vattenlevande djur var en nyhet. Plastpåsar och sugrör skall vi sluta med men majoriteten av det som skadar haven fortsätter användas.

Vi sade Tuna Safe ett par gånger men vi menade Dolphin Safe egentligen.

Kritiken mot Seaspiracy då?
The Guardian har skrivit bra om kritiken mot Seaspiracy. Vissa känner sig felciterade och att det har vinklats fel. Andra säger att deras påståenden är taget från sitt sammanhang.
Det finns ett faktafel och det är påståendet om att haven kommer vara tomma 2048 om vi fortsätter som vi har gjort. Det stämmer tydligen inte. Forskaren som tog fram den rapporten hävdar nu att det var fel.

Science Alert har mer material om just påståendet att haven kommer vara tomma år 2048.
Enligt dem missar dokumentären alla goda exempel som har införts och allt bra arbete som olika forskarteam och företag genomfört.

Oavsett så är Seaspiracy sevärd. På en skala mellan sork och enhörning ger vi den fem högafflar.

Podden finns där du hittar poddar i vanliga fall, dvs på Spotify, i Apple Podcast eller överallt annars där du hittar poddar.

Eller så söker du på Småbrukarpodden i din poddspelare. Prenumererar du kan du också kommentera avsnitten och ge oss betyg – förutom att du aldrig missar ett avsnitt. Lägg in oss i din poddspelare!

Småbrukarpodden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *