Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Vi vaknar upp med sommartid och -25 grader

Vi vaknar upp med sommartid och -25 grader

Sommartid och 25 minusgrader – Grattis! Men visst är det dags att sluta med de här dumheterna? Varför har vi ens sommar och vintertid?
Den moderna sommartiden föreslogs av nyazeeländaren George Vernon Hudson som arbetade i skift, med motivet att ge arbetare mer användbar fritid efter arbetets slut. 

Sverige införde 1916, samma år som flera andra länder, sommartid på försök 15 maj–30 september, men bönderna protesterade så mycket att försöket inte upprepades efterföljande år.

Efter det impopulära sommartidsförsöket i Sverige 15 maj–30 september 1916 infördes sommartid i landet igen först år 1980.

Skånemejerier uppmanar sina medlemmar att mjölka mindre
Uppmaningen från Skånemejerier kommer trots kraftigt ökade priser på just mejeriprodukter det senaste året.

Så sent som i förra veckan gick SCB ut med att matprisökningen 2022 är historisk och att just kostnaden för mejeriprodukter ökat med över 30 procent. Det här bidrar starkt till inflationen som allt mer verkar bita sig fast i Sverige.

Trots det har Skånemejerier överskott på mjölk. Priset har ökat och det finns ett överskott på marknaden. Så brukar inte marknadsekonomin fungera!

IPCC  och uppvärmningen
Mattias tycker det är knepigt, det är ett så stort ämneoch svårt att sätta sig in i. Tess avslöjar en konspirationsteori och tappar tråden. Hela rapporten har du här: https://www.ipcc.ch/report/sixth-assessment-report-cycle/
Starkt nedkokat och sammanfattat (orginalsammanfattningen är på 36 sidor) så är det:

  1. Det finns en snabbt krympande möjlighet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C eller långt under 2°C och för att säkerställa en livskraftig och hållbar framtid för alla.
  2. Klimatförändringarna orsakar redan negativa omfattande och alltmer oåterkalleliga förluster och skador på naturen och mänskliga system, vilket också försvårar att åstadkomma hållbar utveckling.
  3. Nuvarande klimatåtgärder både utsläppsminskning och anpassning är inte tillräckliga för klimatmålen eller att förebygga risker och skador.
  4. Det finns en lång rad genomförbara alternativ för ökad klimatambition, både utsläppsminskning och anpassning.
  5. De beslut och åtgärder som vi fattar under detta årtionde kommer att få konsekvenser för flera generationer under århundraden och längre.

Podtipset OdPod
Obiter Dictum är en podcast om popkultur. Det höga i det låga. Nya avsnitt på fredagar. Prenumerera på podcasten med iTunes eller valfritt. Tips, kritik, ogrundade påhopp etc: kontakt@odpod.se, @odpodcast eller kommentarsfältet.

Surdeg
Tess håller på att experimenter sig fram til det perfekta surdegsbrödet. 

Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.

Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *