Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Villhöver Biokol och Betesrestaurering

Villhöver Biokol och Betesrestaurering

Vi börjar med att prata om Mattias system för att dämpa köpimpulser, du vet de där härliga ”villhöver” känslorna som ibland sveper in.
Systemet är baserat på någon okänd ”lev minimalistik princip” som Mattias lärde sig för många år sedan. Systemet är enkelt.

  1. När du hittarnågot du vill ha, behöver eller villhöver, skriv upp det på en lista (helst sökbar).
    Notera datum, pris, länk till produkten och varför du vill ha den.
  2. Om tre månader, gå in i listan och kolla på produkten igen. Kvarstår behovet? 
    Om detgör det, dvs om produkten hade löst ett problem du haft under perioden eller om du fortfarande ”villhöver så är det en sak som saknas. Då kan det vara relevant att köpa saken.
  3. Om den inte löst ditt behov, då kan du välja att ha kvar den på listan för senare ”behov” eller att ta bort den.

 Vi skall också kissa i hinkar och krossa kol. Gissa varför? Japp, vi hakarpå biokoltrenden – sent omsider. På vår youtube kanal (Småbrukarna på Lilltorp) ser du hur vi gjorde den här gången. Vi gör en biokol light så för dig som vill läsa på om biokol på riktigt börjar du på Nordic BioChar Network för fakta, forskning och riktigheter.

Grunderna i biokolframställning är
Tillverkning av biokol kan ske på olika sätt. I de industriella anläggningarna används bland annat stallgödsel, tång och livsmedelsrester som blandas och pelleteras till ett homogent material. 
Pelletsen genomgår sedan en pyrolys, vilket innebär att de upphettas under syrefattiga förhållanden. Resultatet blir olika gastyper och en fast del, själva biokolen.

Gasen från pyrolysen används sedan till att driva värmeverk och ge värme till bostadshus och industrier. Den fasta biokolen utnyttjas som till exempel jordförbättrare eller en kolsänka. Genom pyrolys kan det också skapas andra bränslen med större värde, som till exempel pyrolysolja.

Det finns också mindre gårdsbaserade tillverkare av biokol. Biokol kan även vara en biprodukt i träkolstillverkningen.

Biokolens egenskaper varierar mycket stort beroende på vilket ursprungsmaterial som används och vilken temperatur som väljs under pyrolysen. Om man vill ha ut mer växttillgängligt kalium från trä som råvara, ska pyrolystemperaturen vara högre. Även pH‑värdet varierar och biokol har därmed olika kalkverkan.

Betesrestaurering
Vi jobbar på med att hålla landskapen öppna och skapa livskraftiga ekosystem. För Tess del har en femkrona trillat ner när hon förstod varför Mattias envisas med att plåga ihjäl de stackars asparna.  Men nu är hon med på varför getterna får äta sly och ringbarka, grisarna böka och äta rötter samt att vi gallrar hårt och hamlar de övriga träden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *