Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Julklappstips och kolloidialt silver i tandkräm

Julklappstips och kolloidialt silver i tandkräm

En bra julklapp är att så ett frö. Det kan vara något du:

  • tillverkar själv
    Handarbete, snideri etc
  • något som kan växa
    Fröer, surdeg, ölbryggningskit
  • något som får mottagaren att växa
    En kurs, en bok, en upplevelse

Har du funderat på hur länge gratulationskort får ligga innan de slängs? Det är mycket pengar som åkeri soporna.

Mattias fastnar för övrigt i användandet av kolloidialt silver i ett tandkrämsrecept. Känsliga lyssnare varnas för ranten. Gånger två.

Är kokosolja så smart att använda egentligen? Det är lång väg för oljan att resa från kokospalmen till kemiska processer till frakt innan den finns i butiken.

Läkemedel är en annan sak som är märkligt. Du får alltid frågan ”vill du ha det billigare alternativet?” när du hämtar ut medicin.  De flesta har inte en aning vad läkemedlet innehåller och det finns ett ”billigare alternativ” men var finns det klimatsmartaste alternativet?

Vi skall fokusera på fisk till julbordet. Egentligen bör vi inte äta fisk vi inte fångat själva, varför har vi pratat om i Seaspiracyavsnittet. Tess köper fisk i affären imorgon, Mattias försöker hitta lokalfångad fisk.

Ansjovisbristen i år visste de flesta om redan förra året. Skarpsill som fiskas under hösten kan normalt inte användas till ansjovis i år. Det gör att flertalet artiklar i media om ansjovisbristen är felaktiga. Det handlar om att det inte fiskades tillräckligt med skarpsill förra vintern.

Varför då? Skarpsill till ansjovis fiskas på vintern nära kusten. Det fisket sker med ljus och snörpvad. Det finns nästan inga båtar kvar som ägnar sig åt detta fiske. Under det senaste årtiondet har större delen av skarpsillen för ansjovistillverkning fångats av en enda båt, GG 764 Astrid. Den är numera såld och det finns inte längre nån stor snörpvadsbåt i Sverige som kan fiska skarpsill för ansjovistillverkning. Läs mer om de riktiga bakomliggande faktorerna till  Ansjovisbristen 2021 hos Svenssons nyheter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *